Hovedseksjon

Mattilbud på AKS

havregrøt

Vi har matservering to ganger i uka, Brødmat på fredager.

Frokostbuffeten er hvér morgen man - fred.

De andre dagene serverer vi frukt og grønt.

  • Base 1 har matservering torsdag og fredag
  • Base 2 har matservering torsdag og fredag
  • Base 3 har matservering tirsdag og fredag
  • Base 4 har matservering tirsdag og fredag

 

Som hovedregel spiser hver base sammen på Torget. Her legger vi tilrette for god sosialisering og måltidsglede. Vi har fokus på å sitte stille, ta hensyn til andre rundt bordet, snakke hyggelig til hverandre og smake på all maten som serveres. 

Assistentene og/eller kjøkkenansvarlig står i matluken og serverer maten, og barna steller seg pent i matkø.

 

AKS har åpent i skolens ferier (bortsett fra juli og planleggings/helligdager). Det er ikke matservering disse dagene og barna må ha med to matpakker.

I tillegg til matserveringen har vi i løpet av året matrelaterte aktiviteter på alle basene. Her lærer barna mer om å planlegge, tilberede og servere et måltid.

Vi snakker om råvarer, urbant landbruk og "jord til bord"-mentalitet.

Påmelding til dette kommer fortløpende sammen med kusrkatalogen på skolemelding og gjennom smataler med barna under overgangen fra skoledagen. 

Vi er også med i prosjektene Sunnere Barn og Fiskesprell. Dette er ferdiglagde prosjektmapper som skal hjelpe aktivitetsskoler med å fokusere på godt kosthold og utjevene sosiale forskjeller blant elevene. 

Nordpolen AKS skal bidra til næringsrike måltider for elevene, og tar utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd som du ser nederst på denne siden.

Vi føgler også nøye med på Utdannings Veilederen Mat på AKS, Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider på skole/ AKS og krav fra Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet. 

 

Allergier:

På AKS føler vi et ansvar for barn som ikke kan spise det samme som alle andre. Vi ønsker å ha godt foreldresamarbeid rundt disse problemstillingene, så ingen føler seg utestengt eller begrenset fra aktiviteter og måltidsglede. Mat skal bære et preg av sosialt samhold, og inspirere til kreativ tenkning og respekt for forskjeller.

 

Helsedirektoratets kostråd

1 Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker

 2 God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet 

3 Minst fem posjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

4 Grove kornprodukter hver dag

5 Fisk til middag to til tre ganger i uken

6 Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt

7 Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet

8 Matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør

9 Velge matvarer med lite salt og begrense bruken av salt i matlging og på maten

10 Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags

11 Velge vann som tørstedrikk

12 Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

 

Menyen til Nordpolen AKS