Hovedseksjon

Mattilbud

havregrøt

Vi har matservering to ganger i uka, de andre dagene serverer vi frukt eller grønnsaker. 

  • Base 1 har matservering mandag og fredag
  • Base 2 har matservering tirsdag og fredag
  • Base 3 har matservering onsdag og fredag
  • Base 4 har matservering torsdag og fredag

Som hovedregel spiser hver base sammen på Torget. Her legger vi tilrette for gode fellesopplevelser rundt måltidet. Vi har fokus på å sitte stille, ta hensyn til andre rundt bordet, snakke hyggelig til hverandre og smake på all maten som serveres. 

AKS har åpent i skolens ferier (bortsett fra juli og helligdager). Det er ikke matservering disse dagene og barna må ha med to matpakker.

I tillegg til matserveringen har vi i løpet av året matkurs for alle basene. Her lærer barna mer om å planlegge, tilberede og servere et måltid. Vi snakker om råvarer, vi veier, måler, steker og koker. Påmelding til dette kommer fortløpende sammen med kusrkatalogen på skolemelding :-) 

Vi er også med i prosjektene Sunnere Barn, Matjunglen og Fiskesprell. Dette er programmer som skal hjelpe aktivitetsskoler med å fokusere på godt kosthold og utjevener sosiale forskjeller blant elevene. 

Nordpolen AKS skal bidra til næringsrike måltider for elevene, og tar utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd som du ser nederst på denne siden. Det er mange som mener mye om mat på AKS. Vi føgler også nøye med på Utdannings Veilederen Mat på AKS, Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider på skole/ AKS og krav fra Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet. 

Helsedirektoratets kostråd

1 Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker

 2 God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet 

3 Minst fem posjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag

4 Grove kornprodukter hver dag

5 Fisk til middag to til tre ganger i uken

6 Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt

7 Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet

8 Matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør

9 Velge matvarer med lite salt og begrense bruken av salt i matlging og på maten

10 Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags

11 Velge vann som tørstedrikk

12 Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag